undraw_all_the_data_re_hh4w

Gebruik Plausible Analytics in plaats van Google Analytics

Google Analytics is verschrikkelijk. Het is log, complex, vertraagt je website, het is moeilijk om de informatie te vinden die je zoekt en je stuurt privacygevoelige data van je klanten naar Google. Tijd voor een alternatief.

Jul 28, 2023 09:49

Een tijdje terug ontving ik een email. Je hebt nog 7 dagen. Dan stopt Google Universal Analytics ermee. ๐Ÿšจ

๐Ÿ™„ Rol ogen. Kreun. Zucht. AAAAAAH! Frustratie.

Om over te stappen van Google Universal Analytics naar Google Analytics 4 hoef je alleen maar een "Account Structure" te kiezen om je "GA4 Property en Data stream aan te maken" en je "Conversions opnieuw op te zetten". ๐Ÿคฆโ€

Mijn ogen worden glazig en terwijl de documentatie van Google Analytics verder dreunt luister ik in mijn hoofd naar het ruizen van de zee.

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik ben na het lezen van de eerste twee regels documentatie al afgehaakt. Oh lieve hemel wat is Google Analytics eigenlijk complex. Ik wรญl toch helemaal geen "conversies valideren" en "doelgroepen migreren", ik wil gewoon zien hoeveel mensen er op mijn site komen en waar die vandaan komen. Welke blog populair is en hoe groot het scherm is van mijn bezoekers.

Dat weekend zou ik zelf liever iets anders doen dan uitzoeken wat het verschil is tussen een Segment, Filter, Doelgroep en Weergave. En hoe die dingen verschillen tussen Google Universal Analytics en Google Analytics 4.

En waarom? Omdat een product owner, manager of andere pinda bij Google bedacht heeft dat ze nรณg meer data willen. Dus hup, of iedereen even de nieuwe corporate termen van Google uit z'n hoofd wil leren. Huiswerk in je email, ik hoop dat je dit weekend nog niets te doen had. Niet zeuren, het is GRATIS*!

Serieus. Google Analytics kan stikken in z'n custom-doelgroep-gesegmenteerde-filterweergave-klote-rapportages.

Maar het kan anders.

Ik heb enige tijd geleden Plausible Analytics ontdekt en ik ben laaiend enthousiast. Plausible Analytics is self-hosted, klein, snel. Het geeft je gewoon een eenvoudig dashboard waaruit je de informatie haalt die je nodig hebt. En voor de rest zit Plausible niet in de weg.

Ik gebruik het zelf al een tijd voor mijn eigen sites en voor enkele klanten.

โœ… Eenvoudig in gebruik; geen handleiding meer nodig.
โœ… Nuttige doelen, segmenten, filters.
โœ… Email rapport elke maandag of elke maand.
โœ… Self-hosted, bewaar je eigen data.
โœ… Privacy first; verwijder je cookie popup.
โœ… GDPR compliant.

โŒ Plaats geen cookies bij je klanten.
โŒ Bewaar niet meer data dan nodig.
โŒ Stuur geen waardevolle data naar Google.

En als belangrijkste. Ga dit weekend iets leukers doen. Serieus. Het leven is te kort om de corporate taal van Google door te pluizen.

Kan Elementon Plausible voor je hosten? Neem contact met ons op.

* Nou ja. Je betaalt niet met euro's, je klanten en bezoekers betalen met hun privacy. Jij stuurt data naar Google en Google gebruikt die data om advertenties bij jouw klanten te plaatsen. Lekker klantvriendelijk.

Terug